28 Ağustos 2011 Pazar

NLP EĞİTİMİ VE GÖZ ERİŞİM İPUÇLARI

NLP eğitimi içinde yer alan temsil sistemlerinden ve özelliklerinden bahsettik. İnsanların temsil sistemlerini öğrenmek için kullandıkları sözcüklere bakmanın yanında NLP’de ‘’Göz Erişim İpuçları’’ olarak adlandırdığımız göz hareketlerine bakarak da anlayabiliriz.

Kişilerin temsil sistemlerini öğrenmek için onların konuşmalarına ve düşünürken baktıkları yöne dikkat etmek gerekir.Bu çok önemli bir ipucudur. Çünkü göz hareketlerine bakarak bir insanın düşünme süreçlerini tanımak mümkündür.

Görsel Düşünme Süreçleri

Gözler yukarı doğru bakar.Sol tarafa bakış eskiden yaşanmış olan bir görüntünün hatırlanmasıdır.Kişi sağ yukarı bakıyorsa olmayan bir görüntüyü kafasında kurgulamaya çalışıyordur.Ancak bu sol elini kullananlar için tersine işler.
Görsel Hatırlama: Çocukken odanız ne renkti?
Görsel kurgu: Odanız mavi olsaydı nasıl görünürdü

İşitsel düşünme süreçleri

Gözler kulak hizasına bakar. Sol kulak hizasına bakış eskiden yaşanmış olan bir diyalogun ya da bir sesin hatırlanmasıdır. Sağ kulak hizasına bakış ise kurgulanan bir sesi ifade eder.
İşitsel hatırlama: İlkokul öğretmeninin sesini hatırlıyor musun ?
İşitsel kurgu: Eğer bir kaz gibi sesin olsaydı nasıl olurdu?

Dokunsal Düşünme Süreçleri 

Gözler aşağı doğru bakar. Sağ aşağıya bakış bir duygunun yaşandığına işaret ederken, sol aşağıya bakış ise içsel bir diyalogun olduğunu gösterir.
İçsel Diyalog: İstiklal Marşı’nı ezberden okuyabilir misiniz?
Dokunsal Hisler: Islak bir halıya dokunmak nasıl bir duygudur?

NLP teknikleri;kendimizi ve insanları tanıma sanatını bize kazandıran önemli teknikleri sunmakla birlikte, temsil sistemleri tekniği, gördüğünüz üzere insanların iletişim şekillerini çözmek için bize mükemmel ipuçları vermektedir.