28 Ağustos 2011 Pazar

NLP TEKNİKLERİ

NLP teknikleri; 18.  Yüzyılın başlarında ortaya çıkan, insanların istedikleri gibi bir yaşam sürebilmeleri, özel ya da iş yaşamlarındaki hedeflerine kolayca ulaşarak başarıyı en üst düzeyde yaşayabilmelerine olanak tanıyan bilgi ve teknikler bütünüdür.
NLP  ‘’Neuro Linguistic Programming’’in ilk harflerinden oluşmaktadır. NLP  kurucuları psikoloji,matematik ve bilgisayar üzerine eğitimler alan Amerikalı Richard Bandler ve dilbilimci John Grinder’dir.
‘’Neuro Linguistic Programming’’ olarak adlandırılan NLP teknikleri genel anlamda, oluştuğu sözcüklerin anlamlarına da bakarsak( Neuro=sinir sistemi, Linguistic=Kullandığımız dil, Programming=program); insanların beş duyu organıyla dışarıdan aldıkları bilgileri, beynimizin bir program dahilinde bunları özetleyerek kullandığımız dil ve davranışlarımız aracılığıyla dışarıya yansıtmasıdır.
NLP’ye göre insanlar NLP teknikleri ile zihinlerini kontrol altına alabilir ve zihinlerini, kendilerini başarıya ve mutluluğa götürecek şekilde yeniden programlayabilirler.
NLP  Teknikleri adını verdiğimiz blogumuzda NLP tekniklerinden insanları tanıma sanatına sahip olabileceğimiz ve iletişimde faydalanabileceğimiz  tekniklerden birisi olan Temsil Sistemlerinden bahsedeceğiz. İlerleyen zamanlarda diğer NLP teknikleri de blogumuzda kısaca yer alacaktır.